15 Eylül 2015 Salı

Astronot Olsaydınız Bir Günlük Yaşantınız Nasıl Olurdu?


Uzay İstasyonu'nda su az bulunduğu için tüketilen sıvıların %70'i tekrar içme suyu olarak geri dönüştürülür. Havadaki nem, teriniz ve idrarınız bile arındırılır. Yani içtiğiniz bir kahve veya su bir önceki günkü atığınızdan üretilmiş olabilir.

Beslenmek için kurutulmuş gıdalardan yiyeceksiniz, günde 3 öğün yeme hakkınız var. Vakumlanmış poşetlerde saklanan bu gıdalar yenileceği zaman sulandırılır ve ısıtılır. Yarım KG kurutulmuş gıdanın istasyona ulaşım maliyeti yaklaşık olarak 10.000$ kadardır.

Uzay İstasyonu'nda yer çekimi etkisi olmadığından dolayı su parçacıkları havada uçuşur ve her tarafa dağılabilir. Bu yüzden durulama gerektirmeyen sabunu havluya dökerek yıkayacaksınız. Duş almak içinde aynı metodu kullanacaksınız. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınınızdaki sıvıyı yutmak durumundasınız. 

Saç ve sakal kesimi esnasında ise kılların havada uçuşmaması için hortumlu traş makineleri kullanmalı. Tırnaklarınız için ise elektrikli süpürgeyi açık tutmalısınız.

Vücudunuzdan çıkan dışkılar da havada uçuşabilir, bu yüzden özel vakumlu klozete oturduktan sonra kendinizi sabitlemek için bir kemerle bacaklarınızı bağlamalısınız. Vakumlu hortumlar tüm atıkları depoda biriktirecektir.

İstasyonun dış kısmında yapacağınız tadilatlar ve incelemeler için giyeceğiniz 13 katmandan oluşan kostümünüz 127 KG ağırlığında ve 12.000$ dolar değerinde. Bu kostümü her seferinde giymeniz yaklaşık olarak 45 dakikanızı alacak.
Bir uzay kostümü astronotu Uzay'ın vakumuna, soğukluğuna, radyasyonuna ve mikrometeroidlere karşı korumalı. Oksijen temin etmeli ve içinde rahat edilebilir olmalı. Çıktıktan sonra dikkat edin, çünkü istasyonun dışında gölge ile aydınlık arasındaki sıcaklık farkı yüzlerce derecedir. 

Yalnızlık içindeyken bir yönlendirme yardımına ihtiyaç duyabilirsiniz. Yanınızda dünyadaki herkese ulaşabilmeniz için bir uzay telefonunuz olacak. 

Astronatlara göre Uzay plastik, metal ve et karışımı kokmakta. Ancak 6 ay boyunca maruz kalacağınız toplam radyasyon miktarı nükleer santralde çalışan birinin hayatı boyunca maruz kalacağı radyasyon miktarı ile hemen hemen eşit olacak.

Yer çekiminin ortadan kalkması ile iskeleteniz esneyecek. Kısa sürede boyunuz 5 CM uzayacak. Vücudunuzdaki sıvılar eşit dağılacağı için burnunuz hep tıkalı olacak ve koku alma duyularınız zamanla körelecek. 
Başınızda artan sıvı basıncı zamanla şişkin yüz sendromuna yol açacak. Ayrıca kas erimesine mağruz kalacağınız için her gün 2 saat spor yapmak durumunda kalacaksınız. 

Bu arada bir astronot olarak gün içinde yapacağınız her şeyin saati yeryüzündekiler tarafından hesaplanacak. Uyku için size verilecek süre 8 saat. 
Uzayda uyuyan insanlar gözlerini kapattıkları halde yıldız kümelerini gördüklerini söyler.
Bunun nedeni uzaydaki güçlü parçacık ışımasıdır. Bu sizin de uykularınızı kaçırabilir, ayrıca gürültülü motor seslerini duymamak için kulaç tıkaçlarınızı takmayı unutmayın.
Uyumak için girdiğiniz kişisel uyku kapsülünüzün içinde duvara monte edilmiş uyku tulumları var. Uykunuzda etrafı dağıtmamanız için kemerle bağlanmış bir biçimde uyuyacaksınız. 


Uzay İstasyonu yeryüzünden 400 KM yukarıda, ve Dünya'nın etrafında bir tam turu sadece doksan dakika sürmekte. Orada boş zamanlarınızı belki en çok pencereden Dünya'yı izlemek ile geçireceksiniz. Yani Uzay İstasyonu'ndayken bir günde on beş gün doğumu ve on beş gün batımı yaşayacaksınız. Her kırk beş dakikada bir Güneş sizin için tekrar doğup batacak.

1 yorum: